Advies en preventie

  • Home
  • Advies en preventie

Zoals iedereen wel weet, is gaatjes voorkomen beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor de gezondheid van uw gebit. Daarom is advies en preventie zo ontzettend belangrijk voor uw gebit maar ook voor uw algehele gezondheid.

Welke klachten?

Wanneer een gebit niet zo goed wordt onderhouden kunnen er vroeg of laat klachten ontstaan. Deze klachten kunnen verschillend van aard zijn. De meest voorkomende klachten die wij in de praktijk zien zijn;

  • Ontstoken en bloedend tandvlees
  • Tandsteen vorming
  • Ontstaan van gaatjes (cariës)

 

Preventie en kinderen

Bij kinderen geeft de preventieassistente poetsinstructie met een elektrische tandenborstel en laat zij zien hoe je gaatjes kunt voorkomen. Ook kan de behandelaar ervoor kiezen een fluoride behandeling te geven of sealen* bij (blijvende) kiezen.

*Wat houdt sealen in? Sealen bij de tandarts betekent het afdichten of verzegelen van de groefjes en putjes in tanden en kiezen.
Het sealen gebeurt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn. Het voordeel is dat er op de gesealde vlakken  minder snel kans op gaatjes is.

 

Preventie bij volwassenen

Bij volwassenen is het advies en preventie meer gericht op het voorkomen van bloedend tandvlees, de vorming van tandsteen en andere tandvleesaandoeningen. De tandarts doet tijdens de periodieke controle een meting. Dit was voorheen de DPSI-meting en is nu gewijzigd in een PPS-meting. Hierbij wordt met een meetinstrument gekeken hoe de staat van uw tandvlees is en of er plak en tandsteen zit. Hierna krijgt u eventueel een verwijzing naar de mondhygiëniste of de preventieassistente. Wanneer u wordt doorverwezen naar de mondhygiëniste of preventieassistente, krijgt u uitgebreide informatie en wordt u alles verteld over Mondhygiëne en preventie.

Voor meer informatie over de nieuwe PPS-meting kunt u terecht op https://www.vraagdetandarts.nl/professionals/veranderingen-in-behandeling-parodontitis/

 

Tips en advies

Via Onderstaande link wordt u doorverwezen naar de website van Het Ivoren Kruis. Op deze website vind u diverse folders die betrekking hebben op de mondgezondheid. Wanneer u op één van de folders klikt wordt u doorverwezen naar externe website.

https://www. ivorenkruis.org/Folders

Voorkomen is beter dan genezen!

Snel hulp nodig? Maak een afspraak!