Kronen en bruggen

Kronen

Kronen

Een kroon is de ideale oplossing als u te maken heeft met verzwakte of ontbrekende tand of kies of als een groot gedeelte van uw kies vervangen moet worden. Welke oplossing het meest geschikt is in uw situatie zal uw tandarts samen met u bespreken. Een kroon is een metalen of porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt. Dat kan ter versterking zijn, maar ook om het mooier te maken.
Wanneer u voor een kroon kiest dan worden er 2 afspraken gemaakt. Tijdens de eerste afspraak wordt een afdruk of mondscan gemaakt van de bestaande situatie. Daarna wordt er rondom een laagje van de tand of kies afgeslepen. De tandarts zal dan wederom een afdruk of mondscan maken van de nieuwe situatie. Als laatste wordt er een noodkroon gemaakt zodat de stomp (het beslepen element) beschermd is totdat de kroon klaar is. Het vervaardigen van de kroon in het laboratorium duurt ongeveer 10 werkdagen.
De kroon wordt uiteindelijk vastgezet met een cement.
Bruggen

Bruggen

Wanneer meerdere tanden of kiezen ontbreken, kunnen we die vervangen door een brug. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Dit ziet er niet alleen heel natuurlijk uit, het zorgt er ook voor dat u beter kunt kauwen. Een brug wordt gebouwd op een aantal kronen met daartussen een dummy (nepkies of -tand) die de verloren gegane tand of kies vervangt.