Esthetische tandheelkunde

Composiet vullingen

Composiet vullingen

Op deze pagina vertellen wij u iets meer over esthetische oftewel cosmetische tandheelkunde. Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Een van die materialen is de witte vulling. Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht:
• composiet
• glasionomeer
• compomeer
Deze materialen verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie en wordt daarom het meest gebruikt. Composiet wordt gebruikt voor het vullen van gaatjes in tanden en kiezen in het blijvend gebit. Ook kan de tandarts met composiet afgebroken tanden herstellen. In veel gevallen kan hij met composiet ook verkleurde tanden of tanden met een afwijkende vorm mooier maken.
Glasionomeer en compomeer zijn vanwege hun geringere sterkte op minder plaatsen in het gebit toepasbaar. Glasionomeer wordt toegepast op weinig kwetsbare plekken in het melk- en blijvend gebit, bijvoorbeeld op plekken waar bij kauwen nauwelijks kracht op wordt uitgeoefend. Compomeer wordt met name toegepast in het melkgebit. Melktanden en -kiezen slijten sneller dan blijvende elementen. Vullingen van compomeer slijten even snel mee en zijn daarom ideaal voor het melkgebit. De vulling komt dan immers niet boven de tand of kies uit te steken. Met andere woorden, de tandarts zal altijd voor het beste materiaal bij de desbetreffende behandeling kiezen.
Facings

Facings

U wilt mooie witte tanden? Wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan de tandarts de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Tanden bleken

Tanden bleken

Uitwendig bleken
Als men de kleur van de tanden over het geheel te donker vindt, kan deze lichter worden gemaakt met een whitening gel. Dat is een behandeling van circa 2 weken waarbij een gel wordt aangebracht in een op maat gemaakte mal van de tanden.. Dit proces gaat zeer geleidelijk, is weefselvriendelijk en uiteindelijk kan de kleur enkele tinten lichter worden. Echter als er grotere vullingen zijn of andere reparaties met verkleuringen, dan is een whitening gel niet geschikt. Meer informatie hierover kan de behandelaar geven tijdens een consult of de periodieke controle.
Inwendig bleken
Inwendig bleken in de tandartspraktijk is met name geschikt voor 'dode' tanden. De tandarts bleekt de tand van binnenuit. In de verkleurde tand brengt hij een papje aan met een blekend middel dat enkele dagen een blekende werking heeft. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt hij de behandeling één of meerdere keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling. Bij sommige verkleuringen kan een aanvullende behandeling nodig zijn. De tandarts kan bijvoorbeeld een kunststof of porseleinen schildje op het zichtbare deel van uw tand plakken (zie facings voor meer informatie.)