Mondhygiëne en preventie

mondhygiëniste

Mondhygiëniste

U bent verwezen naar de mondhygiënist?
Een schone en gezonde mond is de basis voor goede tandheelkunde. De mondhygiënist heeft een 4 jarige HBO-opleiding Mondzorgkunde gevolgd en is dé specialist in preventieve mondzorg.
De mondhygiënist richt zich op het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen. Als er sprake is van een tandvleesaandoening als parodontitis dan bent u bij de mondhygiënist ook in goede handen.
Professionele, intensieve reiniging is belangrijk omdat daarmee de schadelijke bacteriën in uw mond verminderen. Daardoor blijft de kwaliteit van Uw mondgezondheid behouden.
preventieassistente

Preventieassistente

Wordt u verwezen naar de preventie assistent?
Is de toestand van uw tandvlees en kaakbot stabiel en intensieve behandeling door de mondhygiënist (voorlopig) niet meer nodig? zijn er nog wel punten die speciale aandacht vereisen? Dan bezoekt u de preventie assistent. Dit is een tandartsassistent die is opgeleid voor het uitvoeren van preventieve handelingen die de mondhygiëne op peil houden. Verwijderen van tandsteen en plak bijvoorbeeld, of voorlichting en instructie over gebitsverzorging.
Verder kunnen kinderen bij de preventie assistent terecht voor poets les en preventieve behandelingen zoals fluoride en sealen. Bij sealen wordt er een doorzichtige laag beschermende lak in de groefjes van blijvende kiezen aangebracht.
Parodontitis

Parodontitis

Parodontitis:
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten. Het steunweefsel waarmee tanden en kiezen vastzitten heet parodontium.
Parodontitis is een infectieziekte welke wordt veroorzaakt zodra het tandvlees is ontstoken. Deze ontsteking kan uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Daardoor gaat kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren en kunnen deze elementen na verloop van tijd zelfs uitvallen.
Naar de parodontoloog?
Binnen de praktijk van Dent2Dent hebben wij geen parodontoloog werken. Hiervoor krijgt u dan ook een verwijzing buiten onze praktijk. De parodontoloog is een tandarts die zich gedurende een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen. Hij of zij legt zich geheel toe op het behandelen van gingivitis en parodontitis of het corrigeren van defecten na genezing hiervan. Hieronder kunt u lezen wat parodontitis inhoud.